Funs Elbersen Just thoughts
Lang leve het geroezemoes!

 

32 leerlingen, onder wie twee dyslectische leerlingen, een autistische leerling en een aantal loslopende agressievelingen.

Dat klinkt als een vrij dodelijke cocktail van pubers. En eigenlijk is het dat ook. Zeker wanneer je dit bonte gezelschap – met een leraar – ophokt in een klaslokaal.

Tot nu toe klinkt het als een vrij wild gedachte-experiment van een columnist met vakantie, maar dat is het niet. Het is een concrete situatie op mijn school. Sterker nog: het gaat hier over de klas van mijn broertje.

De eerste en belangrijkste vraag die opkomt is natuurlijk: waarom zijn er zulke grote klassen met ook nog eens zoveel zorgleerlingen?  Het antwoord is simpel en teleurstellend: er moet bezuinigd worden. En zoals altijd ook op het onderwijs. Wat ligt dan voor de hand? Juist, groter maken die klassen!

De school is echter totaal niet ingericht op zulke grote klassen. Zo waren mijn broertje en zijn klasgenoten aan het begin van het jaar vooral druk met verhuizertje spelen. Stoelen en tafels moesten uit andere lokalen worden gesleept om iedereen van een plek  in het krappe lokaal te voorzien.

Tot zover de logistieke problemen. Want wat betekent het nu echt voor de leerling? Kort samengevat: minder individuele aandacht van de leraar en minder leerplezier in de klas. En laat dat nu net verdomd belangrijke factoren zijn voor een leuke en zinvolle schooltijd.

Een voorbeeldje: geroezemoes. Met elkaar kunnen roezemoezen houdt school (enigszins) dragelijk. En de meeste leraren kunnen daar wel mee omgaan. Echter als je 32 leerlingen vrolijk samen laat roezemoezen, ontaardt dit al snel in een afschuwelijke kakofonie, die sterk doet denken aan een overvliegende F16 (vol scholieren).

Ook voor de leraar is het niet bepaald een pretje. De meeste leraren hebben namelijk de ambitie om hun leerlingen iets te leren. En dan is het niet leuk om als een soort ME’er door de klas te moeten banjeren, zodat iedereen zich koest houdt.

De oplossing van het probleem is even simpel als de oorzaak: een klein beetje meer geld voor onderwijs. Dan kunnen de klassen weer kleiner worden. Tegen de politiek zeg ik daarom: red het geroezemoes!

 

Deze column verscheen eerder in Dagblad de Limburger (d.d. 22-10-2012)

 

Reacties

Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/funs/public_html/view.php on line 133
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
Voeg reactie toe
Naam
Emailadres
Reactie
Abonneer op Funs

Wil jij ook altijd op de hoogte blijven van de artikelen van Funs?
Vul je emailadres hier in en je krijgt een email zodra er een nieuw artikel is!

Meest bekeken

Lang leve het geroezemoes!
Red de taakuren!
Technoseksueel
Friezen op Twitter
Dont follow me!
Mijn tweets


Warning: file_get_contents(http://api.twitter.com/1/statuses/user_timeline/FunsElbersenJr.json?exclude_replies=true): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /home/funs/public_html/footer.php on line 24
Copyright © Funs Elbersen